Livrare rapidă? #face2face

by

Da, astăzi vorbim despre curierat! Livrarea bunurilor a devenit în ultima vreme o povară atât pentru comercianți cât și pentru persoanele fizice. De ce? Este simplu, cererea este mai mare decât oferta! În acest mod firmele de curierat își bat joc de livrarile noastre pentru că “oricum nu există alternative”.

Tot mai mulți prieteni se plâng, ba că nu și-au primit coletul la timp, că au primit cu totul alt pachet, că nu au fost contactați pentru livrare, că li se cer extra taxe pentru primirea coletului și multe alte probleme pe care nu aș dori să le înșir aici deoarece o să scriu un roman! 🙂

Ei bine, hadeți să vă explic mai bine (practic) ce presupune curieratul sau mai exact o livrare, aș dori să priviți imaginea de ansamblu și să vă informez în legatură cu drepturile voastre și despre câte operațiuni se petrec într-o firmă de curierat.

O să fie un face2face cu bune si rele, PRO si CONTRA.

_mg_7103

Cum era?! Veștile bune sau veștile proaste? Ce-i mai rău în față, nu?

Firmele de curierat nu își asumă răspunderea pentru coletele nelivrate la timp și mai ales pentru cele deteriorate! Deci mare atenție atunci când efectuați cumpărături online, verificați cu atenție termenii și condițiile magazinului și politica de retur pentru că este posibil să rămâneți păgubiți.

Conform legsilației în vigoare de la 25.03.2013 – Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2013 privind serviciile poştale (vezi aici),  firmele de curierat despăgubesc (comerciantul /clientul) doar dacă coletul este declarat deteriorat în momentul recepționării de către destinatar.  Cu chiu, cu vai o să reușiți să-i faceți să vă achite contravaloarea coletului după recepționare (și asta cu dovezi clare – poze, proces verbal, imediat după livrare)!

SFATURI PRIVIND LIVRĂRILE:

 1. Când trimiteți o livrare efectuați întotdeauna poză înainte de a preda coletul curierului – în acest mod aveți dovada clară că de la voi a plecat intact!
 2. Nu pierdeți borderoul și/sau AWB-ul fizic, semnat de catre curierul ce a ridicat produsele – acesta este practic doavada că ați trimis coletul.
 3. În cazul coletelor fragile, importante, valoroase – efectuati asigurare suplimentară, costă 2-5 lei în plus dar firma de curierat este obligată prin lege (tot cea de mai sus) să îți plătească contravaloarea coletului deteriorat/pierdut/furat.
 4. Dacă aveți posibilitatea cântăriți coletele și efectuați-le poză, în acest mod puteți demonstra că coletul dvs. a avut o greutate când a fost ridicat și că există diferențe între greutatea reală ridicată și cea ajunsă la destinatar. (în cazul în care se fură din colet parțial, total, falsificare semnătura, etc.).
 5. Analizează în timp real trimiterea. Dacă nu ești la curent cu trimiterea ta în timp real și ești genul de persoană ‘lasă că o sa-mi livreze’, atunci poți aștepta până se efectuează livrarea (1,2, 3 ani – glumesc 😛 ) sau poți verifica și grabi lucrurile. Cea mai ușoară metodă de contact (mai nou) este e-mail-ul sau Facebook Messengerul (deși este un mediu de socializare, nu o unealtă de contact), așa eviți să aștepți două ore la telefon!

_mg_7075

Când vă spun că am testat toate firmele de curierat din Romania, chiar așa este…știți melodia aceea: “Prazitii – Toate-s la fel”?? Da, toate sunt la fel! (spre nefericirea noastră)

Ce am pățit eu? De la furtul din colet (în cantități mari) și nedespăgubită pe motiv că nu am verificat coletul la primire ci după, la nelivrarea coletului pentru că nu avea chef curierul să vină la adresă, pierdere colet, plată taxe vamale extra (deși erau deja plătite), primire colet greșit (am primit colet ce trebuia să ajungă la o persoană ce iși comandase articole vestimentare fashion iar la mine trebuia să ajungă articole sportive – situație nereolvată până în prezent – încă se află la mine acele articole…), plus multe alte peripeții, ce s-au lăsat cu multe reclamații și ore pierdute în zadar, pe banii mei.

Cum procedăm în astfel de situații?

Păi oricine ți-ar spune să te adresezi autoritaților competente, mai exact ANCOM si ANPC! Dacă urmezi sfaturile de mai sus (ce sunt testate) +  faci o reclamație obții rezultate mult mai rapide. Instituțiile statului sunt obligate să ne ajute dar de obicei nu prea o fac de aceea e bine să ai și rezerve! Nu vă obișnuiți să fiți tratați cu indiferență atunci când aveți o problemă, aveți drepturi și meritați să fiți ascultați!

Ca să fiți ascultați mai întâi trebuie să vi se dea dreptate, de aceea este bine să vă luați măsuri de precauție!

_mg_7108

Să fim (totuși) recunoscători…

Pentru că eu văd atât partea goală cât și partea plină a paharului să vă explic pe scurt care este drumul unui colet de la expeditor până la destinatar.

 1. Se efectuează comanda online/telefonic/fizic – completarea informațiilor, AWB…
 2. Curierul sau reprezentantul din oficiu ridică comanda dvs., se scanează de intrare, se efectuează poza de intrare, se efectuează proces verbal de predare – primire;
 3.  Se zoneaza trimiterea dvs., se scaneaza de ieșire, se cantareste;
 4. Marfa este zonată, încărcată și expediată la HUB (punctul de colectare);
 5. Marfa este descărcată, se scanează de intrare, proces verbal predare – primire, poză primire, recântărire, zonare;
 6. Marfa este încărcată, scanare de ieșire, proces verbal – predare primire, poză preluare;
 7. Marfa ajunge în HUB de destinație, scanare, poză, proces verbal predare – primire, zonare curier;
 8. Scanare predare curier, trimitere SMS, e-mail…
 9. Predare client.

Cam asta este în mare, nu mai vorbim în cazul curierilor mici ce au și subcontractanți pentru că în acel caz mai avem 2-3 proceduri (scanări, procese verbale, încărcări, descărcari, etc.).

Deci dacă crezi că cineva din spatele telefonului de la oficiul X este morocănos te rog să reiei etapele de mai sus + procedurile din sistemul de lucru. Deci da, e dificil să lucrezi în acest mediu însă mai cred că cine și-a asumat acest risc ar trebui să își facă datoria dacă nu perfect, aproape perfect.

Cred că pe parcursul acestui articol ați observat și pozele mele, un proiect la care am lucrat acum câteva luni în domeniul curieratului și puteți vedea colaborarea mea mai jos. A fost un proiect frumos, funny, plin de cunoștințe, cu bune cu rele, la ședința foto după 2 zile nedormită, nu se vede, da? :))) Dacă nu ați încercat serviciile lor (new on the market) dați-le o șansă!

22222

aaaaa

bbbbb

Aștept informațiile/comentariile voastre despre ce probleme ați mai avut, poate așa reusim să le rezolvăm împreună.

Deci? Care este experiența ta cu firmele de curierat?

7

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *